Tuesday 11 October 2011

DAPUR RESEPI MUMMY ANGGUN



BEEF STEAK WITH BLACKPAPER SAUCE

• Daging batang pinang – lebih sedap pakai kambing (lamb steak..)
• Sos lea n perrin
• Blackpaper
• Bawang putih
• Butter (utk disapu kedlm aluminium foil)
• Rempah untuk steak ( boleh didapati di tesco )

Cara nyer : daging ni perap dgn barang2 diatas dalam masa 1 jam.kemudian dibungkus kedalam aluminium foil dan dibakar....jangan terlalu masak..nanti hilang manis daging...cukup la sekadar dalam mase 15 minit.... tp ikut suke ler.....saya lebih suka daging yg kurang masak sangat......

BLACKPAPER SAUCES
• Stok daging
• Cendawan butang
• Sos lea n perrin
• Bawang putih
• Tepung jagung
• Kicap manis
• Blackpaper
• Sos tiram
• Butter
• Pati sesedap rasa

Caranyer : panaskan kuali n cairkan butter...tumis bawang putih sehingga naik bau, masukkan stok daging dan biarkan sehingga mendidih.. masuk sedikit kicap manis, sos lea n perrin, sos tiram sesudu serta cendawan butang yang di slice halus..... biarkan sehingga agar pekat sedikit masuk sedikit bancuhan tepung jagung utk memekatkan sos.....

No comments:

Post a Comment